woensdag 18 februari 2009

Use my body, and feel the pain (Plaza - Yo yo)

Plaza - Yo yo (1990)

Je zou het kunnen kennen van Turn up the bass 7, maar ik neem aan dat de gemiddelde reactie "Huh?!" zal zijn. De aliassen van Fonny de Wulf, die hierachter zit: Coco M, Foco, R.T.Z. en Rofo "Yo-Yo" zullen niet veel meer zeggen. Desondanks is het toch een bescheiden hitje is geweest, zo'n 2 decennia geleden.

Zoveel 80's en 90's feestjes, maar Plaza ho maar. Aan de lyrics kan het niet liggen, die zijn simpelweg geniaal. Zo geniaal dat ik persoonlijk geen flauw idee heb waar het nou allemaal over gaat. Maar ja, daarom is het natuurlijk ook zo geniaal. Vooral de zin "Baby, come to me, I will show you ecstasy. Use my body and feel the pain." vind ik wel interessant. Het zou niet misstaan in een gemiddeld Italodisco nummer in ieder geval. En ook de zin "Just make love and please don’t fight!": echt in een woord natuurlijk ... fantastisch! Een mooi begin voor deze Muzkuz-blog waarin vergeten muziek en rariteiten uit de grotten van de muziekindustrie naar boven worden getrokken. Het gaat niet zozeer om een bepaald genre, een bepaalde stijl, een bepaalde periode of bepaalde artiesten. Het gaat om alle muziek die om welke reden dan ook opvallend is, maar die je niet zo snel ergens anders tegen zult komen. Zeker geen TMF of MTV materiaal, maar ook geen muziek waar 3voor12 aandacht aan besteed. Alles wat anti-hip is, of misschien daardoor wel ueber-hip. (Wat is hip toch een k*t-woord.) Van belachelijke covers naar vergeten subsubgenres tot echt experimentele muziek. Tegelijkertijd is het een poging iets meer structuur aan te brengen in de eindeloze rijen van genres, subgenres en subsubgenres.

Maar terug naar Plaza's Yo yo. (Goede titel trouwens. :-D)

Je kan grappen maken over de lyrics (zie hieronder) en hoe simpel het allemaal wel niet is, maar anderzijds is dit wel exemplarisch voor een niet kinderachtige ontwikkeling in de dance, en dan vooral de eurohouse van eind jaren '80 en begin jaren '90. De simpele vierkante maar vrij harde variant van Italo, en het meer underground geluid ten opzichte van eurohouse iconen als 2 unlimited, Maxx, Capella, Twenty 4 seven, 2 brothers on the 4th floor, T Spoon, et cetera maken dit tot een subgenre wat wel eens Eurotechno wordt genoemd. En dat is misschien wel de meest gepaste term. Het grenst aan de vele one hit wonders op dit gebied: Dingetje - Kaplaarzen, Booming support - De rode schoentjes, Blunt axe - Ben d'r helemaal klaar voor (ook een mooie om nog eens flink onder de loep te nemen, hint hint ;-)) en LA Style's James Brown is dead. Enerzijds heeft het een underground geluid, het zou in donkere kelders en tunnels-in-aanbouw niet misstaan. Anderzijds is het 'te commercieel' (nog zo'n vervelende maar o zo handige term) en alles behalve underground, te bedacht & te kinderachtig. Per slot van rekening waren het 'gewoon' top 40 hits. Maar dat maakt hier allemaal niet uit, hier wordt Plaza met open armen ontvangen en is dat een reden om deze act nog een keer de welverdiende credits te geven. Voor deze geweldige Belgische 80's/90's stadionhouse. En ja als klap op de vuurpijl hebben ze ook nog een Nederlandstalige/Vlaamse-versie gemaakt. Bedankt, die is pas echt k*t! :-P

Bij deze nog de lyrics en vergeet vooral even niet van de geweldige video te genieten. En goed oefenen, doorzetten, want er komt een dag dat jij die danspasjes ook onder de knie hebt. :-D)

Lyrics: Plaza - Yo yo

It all started about ten years ago
Ten, nine, eight, seven, six
Five, four, three, two, one
Yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo
Yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo

There’s a place everybody knows
People come and people go
They all stop to say hello
And it started ten years ago

Baby, come to me, I will show you ecstasy
Use my body and feel the pain
It’s the passion, drives me insane

All together, ten, nine, eight, seven, six
Five, four, three, two, one
Yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo
Yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo

So let’s dance all through the night
Just till we see the morning light
Feel the power, hear the sound
Every second, all around

Children of the night
Just make, love and, please, don’t fight
Let’s have fun and come to me
Here’s the place we wanna be

All together, ten, nine, eight, seven, six
Five, four, three, two, one
Yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo
Yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo-yo

De originele versie zoals die in 1989 is uitgebracht:


En de Nederlandstalige/Vlaamse versie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten