vrijdag 13 maart 2009

He has a way


Voormalig boxer en streng gelovige Bobby 'O' Orlando, geboren in New York in 1958, is DE koning van Hi-NRG en Italo. Vooral als producer is hij verantwoordelijk voor een hele berg klassiekers (in het genre) zoals the Flirts ('Passion'), Divine ('Native Love') en Roni Griffith ('Desire'). Zelfs de Pet Shop Boys zijn voor hem gezwicht: 'West End Girls' is door hem geproduceerd.
Ook zijn er ongeveer 3 miljoen platen onder even talrijke aliassen uitgekomen die alleen door hem gemaakt zijn, maar ook onder zijn eigen naam heeft ie een grote hit gescoord: 'She has a way'. Dit nummer ken je misschien fragmentarisch omdat Felix da Housecat ermee heeft gerommeld (dat Silver screen nummer) en 2 Many DJ's hebben het ook in hun mix-cd uitgebreider aan bod laten komen. Waar hij in de jaren '80 vele 12 inches per maand uitbracht, is hij tegenwoordig wat rustiger. Bij mijn weten dateert zijn laatste wapenfeit uit 1995.


Wat kenmerkt deze, voor mij persoonlijke, held van de italo nou?

Koebellen! Nimmer aflatende koebellen die de discobeat definieren of slechts versieren. Fantastische koebellen ook. Nooit te corny, nooit op de achtergrond, en Bobby komt er in elk nummer mee weg.
Verder heb je een up-tempo, dikke synthesizer-riff, vaak net zo raak als de eerder genoemde koebellen. Dan weer klinkt het schattig achterhaald, dan weer alsof Dj Hell zijn nieuwste electro(clash) hit op de draaitafels legt. Gedateerd maar zeer effectief en zeker geschikt op elke drive-in show! (Stiekum hopen we trouwens dat het gewoon ook weer volop in de clubs terecht komt...)
Rollende baslijnen: Niet alleen Georgio Moroder is er groot mee geworden.
Teksten die, vol passie en overgave gezongen, gaan over gehoopte, gewenste, gestrande of gevierde liefdes, nachten vol passie, liefde voor de dansvloer en zo verder. Je ziet het: voor politieke of zware onderwerpen is weinig plek, zoals ook de muziek immer vrolijk is. Zoals gebruikelijk in de Italo/Hi NRG sluiten couplet en refrein niet altijd op elkaar aan. Zo'n refreintje moet natuurlijk ook lekker klinken, hè...
Ten slotte is niet weg te denken dat sommige van zijn producties wel iets van een songfestival-liedje weghebben. Denk hierbij aan zijn samenwerking met Claudja Barry (bekend van 'Boogie woogie dancing shoes') genaamd 'Whisper to a scream'.

Daarop voortbordurend nog een klein iluster feitje: het publiek voor italo-disco en Hi-NRG bestond tijdens de hoogtijdagen (begin tot midden jaren '80) voornamelijk uit homo's. Bobby 'O' staat bekend als een bekend homofoob...

Nog wat youtubes van Bobby:



she has a way


girly - trouble

the flirts - passion


divine - shoot your shot (fantastische video!)

1 opmerking: